« terug naar vorige pagina

Dreigend tekort griepvaccins

Tekort griepvaccins:

Gezonde mensen van 60 t/m 69 jaar, ga niet in op uitnodiging griepprik

Tiel, 28 oktober 2020Er zijn niet genoeg griepvaccins om aan de grote vraag ernaar te kunnen voldoen. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis besloten om gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een griepprik krijgen. Dit besluit nam de staatssecretaris na advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).  

De Tielse huisartsen hebben de maximaal toegestane hoeveelheid vaccins besteld. Maar dan nog is de vraag groter dan het aantal vaccins dat wij in huis hebben. Wij vinden dit natuurlijk erg vervelend. Wij moeten en willen ons dus houden aan het besluit van de staatssecretaris.

Bent u tussen de 60 en 70 jaar en gezond?
Heeft u geen medische aandoening (u bent gezond)? Wilt u dan niet ingaan op onze uitnodiging om een griepprik te komen halen? Wij vragen u dit, omdat gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar de minste gezondheidsrisico’s lopen wanneer ze de griep krijgen. Bovendien is de kans aanwezig dat het aanstaande griepseizoen mild zal zijn. De maatregelen die we met elkaar nemen tegen corona helpen ook de verspreiding van griep te verminderen. Dit was eerder al zichtbaar op het zuidelijk halfrond, waar het griepseizoen al geweest is.

Heeft u wel een medische aandoening en/of bent u ouder dan 70 jaar?
Dan loopt u meer gezondheidsrisico’s als u de griep krijgt. Daarom ontvangt u nu eerst de griepprik. Onder een medische aandoening verstaan we diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand. 

Krijgen gezonde mensen van 60 t/m 69 jaar helemaal geen griepprik meer?
Alleen als er griepprikken over zijn. Dat moet blijken in december.

Wanneer wel/niet contact opnemen met uw huisarts?

  • WEL: Als u lichamelijke (niet-coronagerelateerde) klachten heeft. Blijf hier niet mee lopen. Het is veilig in onze praktijken. Deze oproep geldt voor iedereen, hoe jong of oud u ook bent.
  • NIET: Met coronagerelateerde klachten. U moet zich laten testen.
  • NIET: Als u tussen de 60 en 70 jaar en gezond bent en vragen heeft over de griepprik. Wij volgen het besluit van de staatssecretaris. Bellen heeft dus geen zin. Bel alleen als u lichamelijke klachten heeft.

Zijn er dan niet genoeg griepvaccins ingekocht?
Er zijn in dit bijzondere coronajaar in het voorjaar ruim een half miljoen extra vaccins besteld. Uit een onderzoek onder de doelgroep leek dit voldoende te zijn. Bovendien haalde voorheen maar de helft van alle uitgenodigde mensen de griepprik (3 miljoen van de 6 miljoen mensen). In de praktijk blijkt dat nu nog meer mensen een griepprik willen. Om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbaren de griepprik kunnen krijgen, wordt de doelgroep nu ingeperkt. De Tielse huisartsen hebben de maximaal toegestane hoeveelheid vaccins besteld.