« terug naar vorige pagina

GOED BEZIG!: een sportief en gezond programma voor Tielse kinderen met (beginnend) overgewicht

GOED BEZIG!: een sportief en gezond programma voor Tielse kinderen met (beginnend) overgewicht

Maandag 21 september start er weer een nieuwe groep van Goed Bezig!

Kinderen van 8 t/m 12 jaar met (beginnend) overgewicht kunnen weer meedoen met GOED BEZIG! Dit is een jaarprogramma waarbij ze samen sporten en daarnaast op een leuke manier werken aan een gezonde leefstijl. Ook hun ouders worden hierbij betrokken en krijgen onder meer goede tips en trucs die makkelijk zijn toe te passen in het dagelijks leven. GOED BEZIG! is een initiatief van een diëtist, een orthopedagoog en een kinderfysiotherapeut van het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT Tiel).

Overgewicht herkennen
Overgewicht bedreigt niet alleen de gezondheid, maar kan er ook voor zorgen dat een kind minder zelfvertrouwen heeft, sociale problemen heeft of krijgt en/of letterlijk en figuurlijk niet lekker in zijn of haar vel zitten. Diëtist Angelique Becks komt dit dagelijks tegen in haar praktijk bij het ECT Tiel. En zij zag het ook gedurende de inmiddels tien jaar dat zij met collega’s programma’s voor kinderen met overgewicht ontwikkelt. “Als ouder kun je denken dat het wel losloopt of heb je niet in de gaten dat je kind te zwaar is geworden. Hoe je het kunt weten? Kinderen moeten even hard in de lengte als in gewicht groeien. Als ze harder in gewicht dan in lengte groeien, is er sprake van overgewicht. Je hoeft alleen ‘BMI berekenen’ te googelen om sites te vinden waar je met een paar muisklikken kunt berekenen of je kind een gezond gewicht (BMI) heeft. BMI staat voor Body Mass Index. Je berekent het door het geslacht, de leeftijd, de lengte en het gewicht in te vullen.”

Sporten en spelenderwijs leren over gezondheid
Samen met orthopedagoog Emmy Bucher en kinderfystiotherapeut Anna-Marie van Ganderen heeft Angelique Becks GOED BEZIG! opgezet, een aantrekkelijk programma rond bewegen en gezondheid. Lekker in de buurt, want in Tiel zelf, en niet tijdrovend. Angelique: “De kinderen sporten 1x per week met z’n allen van 16.00 – 17.00 uur. Ze werken aan hun conditie en doen verschillende activiteiten om gewicht te verliezen. Eens per twee maanden meten en wegen wij ze en 4x per jaar zie ik ze en leren ze spelenderwijs alles over gezond eten en leven. Namelijk met een kleurrijke sterrenwijzer. Kleuren geven aan welk voedsel gezond is en sterren of er veel of weinig calorieën in zitten.”

Ouders betrokken, hele gezin profiteert
Het hele gezin profiteert mee van GOED BEZIG! Er zijn in totaal vijf ouderbijeenkomsten waar ouders en verzorgers zinvolle informatie krijgen over een gezonde leefstijl. Angelique: “We delen handige opvoedmethodes, geven tips over nee-zeggen en belonen, leren van elkaar en maken ouders wegwijs in de wereld van het gezonde en ongezonde voedsel. Die kennis is heel goed toe te passen in het dagelijks leven. Eet bijvoorbeeld een waterijsje met warm weer en geen Magnum, want die bevat net zoveel calorieën als zes waterijsjes. Of geef je kinderen een kleinere portie dan je voor jezelf opschept. De stelregel is twee vuisten, de grootte van de maag. Kinderen hebben een kleinere maag. Door als gezin meer en vaker gezonde keuzes te maken, kan elk gezinslid afvallen en zich beter voelen.”  

Gezondheidsvoordelen
Naast het wegwerken van overgewicht, hebben bewegen en gezonder eten nog meer voordelen. “Je voelt je in zijn algemeenheid beter,” zegt Angelique. “Maar ook slaap je beter, heb je geen wondjes in je mond meer, verbetert je huid, gaat het leren beter en zo kan ik nog wel even doorgaan. Angelique en haar collega’s zien ook vriendschappen ontstaan: “Samen sportief bezig zijn is leuk. Je krijgt een band en maakt nieuwe vrienden. Dat is ook heel belangrijk voor je gezondheid. Gedurende het jaar zie ik kinderen vrolijker worden. En wie geniet er nu niet van om zijn of haar kind gelukkig te zien?”

Kosten en aanmelden
Om zoveel mogelijk aandacht per kind te kunnen besteden, zijn de groepen niet groter dan 10 à 12 kinderen. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, start er een groep. Dus aanmelden kan het hele jaar door. De ziektekostenverzekering en de gemeente Tiel vergoeden de kosten voor een groot deel. Ouders betalen een eigen bijdrage van € 50,- en € 150,- borg. Deze krijgen zij terug als hun kind en zijzelf minimaal 80% aanwezig zijn en het huiswerk is gemaakt. Een extra stok achter de deur om vol te houden voor een gezond lijf en leven!

Vragen en aanmeldingen via goedbezigtiel@gmail.com