« terug naar vorige pagina

Persbericht cursus vallen voor senioren

Werkgroep Vitaliteit organiseert: cursus vallen verledentijd voor senioren

Uit onderzoek is gebleken dat senioren een hoog risico lopen om te vallen. Helaas heeft een val bij senioren vaak vervelende gevolgen. Het doel van deze cursus is het aantal valincidenten te verminderen en de kans op letsel bij een val te verkleinen. Uit de praktijk blijkt dat het aantal valincidenten na deelname aan de cursus gemiddeld met bijna 50% is afgenomen!

Gevolgen vallen

Jaarlijks vallen ongeveer één miljoen mensen van 65 jaar en ouder. In 50.000 gevallen heeft dit een botbreuk, of zelfs ziekenhuisopname tot gevolg. Eén op de drie senioren valt minimaal eenmaal per jaar. Valpartijen hebben niet alleen medische gevolgen, maar ook andere consequenties. Een val leidt vaak tot valangst, waardoor mensen activiteiten als boodschappen doen en wandelen gaan vermijden. Met als gevolg een verslechtering in de algehele lichamelijke conditie en het algeheel welbevinden.

Voor wie?

Bent u 65 jaar of ouder en weleens gevallen óf juist bang om te vallen? Dan kan deelname aan de cursus zinvol voor u zijn. Kunt u niet langer dan vijftien minuten lopen zonder hulpmiddel? Heeft u een aandoening waardoor u zich niet mag inspannen? Of heeft u osteoporose? Dan past een cursus In Balans beter bij u.

Inhoud van de cursus

Er zijn tien bijeenkomsten van ongeveer 1,5 uur. Aan de cursus kunnen maximaal tien personen deelnemen. De cursus bestaat uit oefenen op een hindernisbaan, sport & spel en een valtraining.

Hindernisbaan

De hindernisbaan bestaat uit obstakels die in het dagelijks leven gevaarlijk kunnen zijn, zoals ongelijke tegels op het trottoir. U leert deze situaties herkennen en er veilig mee omgaan.

 Sport & spel

Door verschillende spelvormen leert u veilig te bewegen in een drukke omgeving.

 Valtraining

Voor het geval u onverhoopt toch uit balans mocht raken, leren wij u op een veilige manier te vallen. De oefeningen worden stapsgewijs opgebouwd zodat u geen risico loopt.

 Meer informatie

De cursus start op donderdag 19 april 2018, 10.00 – 11.30 uur.

Vervolgdata zijn: 23, 26, 30 april en 3, 7, 14, 17, 24 en 28 mei.

De cursus vindt plaats in de gymzaal van Hellas in Tiel (Hilversumstraat).

Kosten: € 40,= per persoon voor de hele cursus.

De cursus wordt namens de werkgroep vitaliteit gegeven door Monique Vermeer, fysiotherapeute van Stichting Zorgcentra De Betuwe.

U kunt bij haar informatie vragen en aanmelden. Haar telefoonnummer en emailadres ziet u hieronder:

06 – 51 71 86 57

E.m.vermeer@stzdb.nl

Werkgroep Vitaliteit is een samenwerkingsverband van: Zorgcentra de Betuwe, SZR, ECT, STMR, GGD en Mozaiek welzijn en de vrijwillige veiligheidsadviseurs.