« terug naar vorige pagina

Tielse bankjes nodigen uit voor goed gesprek

Op drie bankjes in Tiel komt een bordje om aandacht te vragen voor de landelijke campagne ‘Ik zie je’ van 113 Zelfmoordpreventie. Namens de gemeenteraad bevestigden raadsleden Martin Koning, Ilze van Roozendaal en Tjakko van Eijnatten de eerste plaquette op een bankje bij het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT). Dit deden zij onder toeziend oog van wethouder Carla Kreuk en Martijn Leeflang, directeur van het ECT.

 In november diende de Tielse gemeenteraad een motie in bij het college. Daarin vroeg de gemeenteraad om mee te doen aan de landelijke campagne ‘Ik zie je’. “Iedereen kan te maken krijgen met (gedachten aan) zelfdoding, direct of indirect. De campagne helpt om het gesprek over zelfdoding aan te gaan en het zichtbaar te maken.”

Taboe doorbreken

Praten over zelfdoding is nog steeds een taboe. Terwijl een eerlijk gesprek juist kan helpen. Wethouder Carla Kreuk: “We helpen graag het taboe te doorbreken door dit onderwerp bespreekbaar te maken. We hopen dat inwoners tijd voor elkaar maken, om elkaar echt te zien. Een gesprek kan het begin zijn van een oplossing.”

Deel uw zorgen

In Nederland verliezen we ieder jaar meer dan 1900 mensen aan zelfdoding. “Maakt u zich zorgen om iemand of heeft u zelf hulp nodig? U bent niet de enige. Praat erover met iemand in uw omgeving. Of maak een afspraak met uw huisarts. Uw zorgen uitspreken kan enorm opluchten,” raadt Martijn Leeflang aan. Inwoners die liever anoniem willen praten, kunnen bellen naar 0800-0113 of chatten via www.113.nl.

 1k Z1e J3

Door heel Nederland staan nu bankjes, die ruimte bieden voor een goed gesprek. De bankjes zijn te herkennen aan de plaque met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’, het 1K Z1E J3-logo en een QR-code. De bankjes zijn een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat.

Praten over zelfdoding is spannend, maar hoeft niet moeilijk te zijn. 1k Z1e J3 helpt u daar graag bij. Op www.113.nl kunt u gratis een online training volgen.