« terug naar vorige pagina

Corona – tips van een POH GGZ

Het is een onzekere tijd en veel mensen voelen zich angstig door het coronavirus. Hoe kun je ermee omgaan? Hoe houd je je hoofd koel en rustig? Hierbij een aantal tips van een praktijkondersteuner GGZ.

🕰 Houd thuis een vaste dagindeling aan: op tijd opstaan en naar bed, werk en eet op vaste momenten, plan je werk, school en ontspanning. Dus ook dingen die je leuk vindt.

📰 Volg niet de hele dag het nieuws, dit maakt je onrustig. Kies betrouwbare bronnen, zoals websites van de overheid, het RIVM en thuisarts.nl.

🚶‍♂️ Doe ontspanningsoefeningen (hier zijn apps voor), blijf in beweging en slaap goed. Dit is goed voor je conditie, je gemoed, je immuunsysteem en je gevoel van rust.

🙋‍♀️ Zoek contact met mensen op afstand. Fysiek contact moet je vermijden, maar wat is het fijn om te kunnen bellen, appen, facetimen, skypen, mailen en contact te hebben via social media. We hebben elkaar extra nodig!

🤗 Zorg goed voor elkaar. Praat met je kinderen en beantwoord hun vragen op een rustige manier. Focus op je gewone dagelijks leven samen, dat brengt structuur. Bel oudere/kwetsbare mensen, vraag of je ze kunt helpen op gepaste afstand. En geef elkaar de ruimte. Niet alleen letterlijk in bijvoorbeeld de supermarkt (minimaal 1,5 meter), maar ook binnenshuis. Iedereen heeft tijd en ruimte voor zichzelf nodig.

Heb je het moeilijk, ben je angstig of eenzaam en wil je even met iemand praten? Dat kan 24 uur per dag bij De Luisterlijn, telefoon 0900 – 0767 of via de website (chatten, mailen): www.deluisterlijn.nl.