« terug naar vorige pagina

Persbericht Diabetes Challenge op zaterdag

PERSBERICHT

Doe gratis mee!

13 WEKEN WANDELEN OP ZATERDAG VOOR GEZONDHEID EN GEZELLIGHEID

Tiel, 12 juli 2019 – Op zaterdag 10 augustus starten de wandelaars van de Tielse Diabetes Challenge met wandelingen van 5 en 10 kilometer. Dat doen ze vanaf die datum elke zaterdag 13 weken lang vanaf de startlocatie Sporthal Westroyen in Tiel. Iedereen kan gratis meedoen, ook al heeft u al lang niets aan beweging gedaan. Wandelen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook heel gezellig. Wandelt u mee?

De tabletjes eruit gelopen
Antoine Timmermans is één van de ‘kartrekkers’ van het initiatief. Hij werd enthousiast voor het wandelen nadat hij van zijn huisarts en praktijkondersteuner het advies kreeg meer te gaan bewegen. Zijn gezondheid liet te wensen over en hij besloot drie keer per week 10 kilometer te gaan wandelen. Timmermans: “Na verloop van tijd kon mijn medicatie voor hoge bloeddruk worden gehalveerd en bètablokkers slik ik allang niet meer. En natuurlijk ben ik ook kilo’s kwijtgeraakt. Je kunt dus stellen dat ik de tabletjes eruit heb gelopen!”

Voordelen voor lichaam en geest
Wandelen is geschikt voor iedereen. “Je hoeft je niet af te beulen in de sportschool om goed bezig te zijn voor je gezondheid. Met wandelen kun je in korte tijd grote gezondheidsvoordelen behalen: een kleinere kans op diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve klachten, borst- en darmkanker, geestelijke achteruitgang en dementie. Je voelt je lichamelijk én geestelijk fitter, krijgt meer energie en wordt er vrolijker van. Daarnaast is het wandelen in groepsverband ook goed voor je sociale contacten. We hebben veel schik met elkaar. Nieuwe mensen komen in een warm bad, wij doen ons best om iedereen zich welkom te laten voelen. We drinken weleens koffie samen, maar als je dat niet wilt, is dat ook goed. Laagdrempeligheid staat voorop.”

Doorgaan na Diabetes Challenge
Sinds 2017 neemt het Eerstelijns Centrum Tiel deel aan de Nationale Diabetes Challenge, een wandelprogramma van 20 weken. Ondertussen steunen de gemeente Tiel, de GGD, Ziekenhuis Rivierenland, Menzis, Mozaïek, RIBW, Santé Partners en SportFriends het initiatief en kunnen wandelaars op meerdere locaties in Tiel deelnemen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de wandelingen vooral bedoeld voor mensen met diabetes, maar iedereen die in beweging wil komen is van harte welkom. Timmermans wilde het initiatief steunen en stippelde eenvoudige routes uit in aanloop naar de Nationale Diabetes Challenge zelf. “Toen die afgelopen was, wilden wij door. Steeds meer geïnteresseerden sloten zich aan en er ontstonden de afgelopen winter zelfs verschillende wandelgroepen die eens per week 5 of 10 kilometer lopen, het hele jaar door.”

Wandel mee op zaterdagen
De diverse wandelgroepen lopen doordeweeks, maar vanaf zaterdag 10 augustus ook op zaterdag. De groepen starten – met dank aan Sportplaza Tiel – vanaf Sporthal Westroyen, Predikbroedersweg 14 in Tiel. En doen dat 13 weken achtereen. Timmermans: “Je kunt kiezen uit 5 of 10 kilometer wandelen. Er zit geen druk achter; kun je een keer niet, dan hoef je je niet af te melden. Bovendien kun je op elk moment aanhaken, mocht je niet op 10 augustus kunnen starten. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar fatsoenlijke schoenen en motivatie. Neem ook gerust andere geïnteresseerden mee. En krijgen voldoende deelnemers de smaak te pakken, dan wandelen we na die 13 weken gewoon de hele winter door!”

Meld u aan!
Wandel ook mee op zaterdag en meld u aan via: www.nationalediabeteschallenge.nl/tiel

Kunt u niet op zaterdag en/of wilt u op andere dagen wandelen in een groep? Op de website ziet u ook de andere wandeldagen waarvoor u zich kunt aanmelden. En een video om een indruk te krijgen.

 – einde persbericht –

 Over de Tielse Diabetes Challenge
Tijdens de Tielse Diabetes Challenge wandelen we samen om fitter en gezonder te worden. Na het grote succes van voorgaande jaren wil de Tielse Diabetes Challenge opnieuw deelnemen aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC). En met zoveel mogelijk Tielenaren. Dus schrijf u in en doe mee. De NDC is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Met de NDC wil de BvdGF een structurele bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in Nederland. Dit project richt zich in eerste instantie op mensen met diabetes, maar bewegen is natuurlijk goed voor iedereen. Dus ook mensen zonder diabetes kunnen zich inschrijven. De Tielse Diabetes Challenge eindigt in een feestelijk festival. Tijdens dit festival komen alle deelnemers van heel Nederland naar Den Haag om met elkaar de laatste kilometers te wandelen. Het festival is op 28 september 2019 in de Uithof in Den Haag.

Zie voor alle informatie: https://www.nationalediabeteschallenge.nl/tiel/