« terug naar vorige pagina

Praktijkondersteuner ggz: hulp bij psychische problemen dichtbij

Heeft u psychische klachten?  De praktijkondersteuner GGZ helpt u verder

Heeft u last van somberheid of andere psychische klachten? Of zijn er problemen in uw relatie of in het gezin? Maak een afspraak met de praktijkondersteuner GGZ in het Eerstelijns Centrum Tiel. Vaak bent u met een paar gesprekken al geholpen.

Een praktijkondersteuner GGZ helpt u als u psychische klachten heeft. De praktijkondersteuner is verbonden aan de huisartsenpraktijk. Dat betekent dat de praktijkondersteuner samenwerkt met uw huisarts. De praktijkondersteuner GGZ wordt ook wel POH-GGZ genoemd.

Wat voor klachten?
U kunt bij de praktijkondersteuner GGZ terecht met allerlei psychische klachten zoals somberheid, depressieve klachten, burn-out en angstklachten. Ook kan de praktijkondersteuner u helpen bij rouwverwerking, bij problemen op het werk of bij problemen in het gezin, bijvoorbeeld bij een ernstige ziekte, opvoedings- of relatieproblemen.

Korte behandeling
Een behandeling van de praktijkondersteuner GGZ is kort en oplossingsgericht. De praktijkondersteuner helpt u tot u weer op eigen kracht verder kunt. Een actieve houding van uw kant is belangrijk. Bij tal van klachten is het mogelijk om een online training of programma te volgen. Helpt de behandeling van de praktijkondersteuner niet voldoende, dan wordt u doorverwezen naar iemand die meer gespecialiseerd is.

Eerste gesprek
In het eerste gesprek bespreekt u samen met de praktijkondersteuner waar u last van heeft. Soms wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen om beter zicht te krijgen op het probleem.

De praktijkondersteuner zal samen met u een behandelplan opstellen voor de vervolggesprekken.

Waar en hoe duur?
De begeleiding door de praktijkondersteuner vindt plaats in de eigen huisartsenpraktijk in het Eerstelijns Centrum Tiel. Als u slecht ter been bent, kan de praktijkondersteuner bij u thuis komen. De gesprekken worden vergoed door de zorgverzekeraar. U hoeft dus niets te betalen.

Strikt vertrouwelijk
De gesprekken die u voert met de praktijkondersteuner GGZ zijn strikt vertrouwelijk. Dat wil zeggen dat de praktijkondersteuner alleen met de huisarts praat over uw klachten en de behandeling.

Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken met de praktijkondersteuner GGZ, bespreek dit dan met uw huisarts. U wordt teruggebeld door de assistente of door de praktijkondersteuner voor een eerste afspraak.

Vragen?
Neem contact op met uw huisarts of met de praktijkondersteuner GGZ.