« terug naar vorige pagina

Stoptober: je hoeft het niet alleen te doen

PERSBERICHT

Stoptober: je hoeft het niet alleen te doen

Eerstelijns Centrum Tiel helpt bij stoppen met roken

Tiel, 21 september 2023 – Wist u dat Tiel de hoogste rokersdichtheid van de provincie heeft? Roken is erg schadelijk voor de gezondheid van de roker zelf én van die van de mensen om hem of haar heen. Maar kom er maar eens vanaf, want roken is erg verslavend. Stoppen hoef je niet alleen te doen. Het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT) staat gratis klaar voor wie wil stoppen. Met een speciale Stoppen Met Roken Coach die al vele honderden – verstokte – rokers uit Tiel en omstreken van de sigaret af kreeg. Maar ook met praktijkondersteuners die deze hulp dagelijks bieden en met een voorlichtingskraam op 27, 28 en 29 september in de grote hal van het ECT aan de Dodewaardlaan.

Gezonde leefstijl voorkomt gezondheidsproblemen
Het ECT is een gezondheidscentrum met huisartsenpraktijken, maar ook met gespecialiseerde leefstijlprofessionals en -programma’s, fysiotherapeuten, verloskundigen en meer. Het voorkomen van gezondheidsproblemen staat hoog in het vaandel. Een gezonde leefstijl draagt daar in grote mate aan bij. Niet roken hoort bij een gezonde leefstijl. Nick Vroon is Stoppen Met Roken Coach en biedt gratis hulp. Daarin is hij heel succesvol. Elk jaar doen in Nederland een miljoen rokers op eigen kracht een stoppoging. Daarvan slaagt slechts 5%. Na een traject bij Nick stopt zo’n 70-75%. Na een jaar is dit nog bijna 45%. Het geheim: een persoonlijke aanpak en samendoen.

Stoppen Met Roken Coach
Nick Vroon is een ervaren coach met voorheen ook een indrukwekkende carrière in de Europese sportwereld als sporter, trainer en assistent-bondscoach van onder andere het Nederlandse dameswaterpoloteam. Ook werkte hij eerder als bewegingsagoog met mensen met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking en is hij Hogeschool-docent. In zijn professionele leven zag en ziet hij hoeveel negatieve impact roken heeft op de prestaties, het geluk en de gezondheid van mensen. Privé verloor hij zijn schoonvader aan longkanker. Als ervaren Stoppen Met Roken Coach werkt hij samen met huisartsen, verloskundigen, de GGD, Ziekenhuis Rivierenland en gespecialiseerde artsen, zoals longartsen, cardiologen en verslavingsartsen. Naast Nick kunnen mensen die willen stoppen ook bij de praktijkondersteuners van de ECT-huisartsenpraktijken terecht voor een traject.

Gratis traject voor persoonlijke coaching
Stoppen met roken verandert je leven in zeer positieve zin. Nick Vroon: “Veel minder kans op longkanker en COPD, meer lucht, meer smaak, meer energie, productiever, meer tijd, meer geld voor andere zaken, blijere huisgenoten, opgeluchte kinderen… en zo kan ik wel even doorgaan. Stoppen vergelijk ik met een marathon. Je moet je goed voorbereiden, je gewoontes onder de loep nemen en weten dat het een lange weg is. Nicotine is één van de meeste verslavende middelen. Je kunt er niets aan doen dat je eraan verslaafd bent geraakt, maar je kunt wél iets aan doen om ervan af te komen. Bij het ECT kun je eens per jaar gratis een stoppen-met-roken traject volgen. Zonder eigen risico en zonder kosten voor hulpmiddelen. De huisarts kan je doorverwijzen of je neemt zelf contact op met Medipro (zie www.medipro.nl). Binnen 24 uur wordt een afspraak ingepland en je kunt snel bij me terecht. Gewoon hier bij het ECT in Tiel. Samen stippelen we je traject uit en krijg je persoonlijke coaching. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 maanden. Je kunt ook kiezen voor een traject bij de praktijkondersteuners.”

Tranen van blijdschap
In iedere roker zit een stopper; die ervaring heeft Nick met de inmiddels circa 1.000 mensen die hij heeft geholpen. De jongste roker startte op zijn zevende, zijn oudste cliënt was 78 jaar. Hij hielp mensen die één sigaret per dag rookten en die er elke dag 75 opstaken. Nick ziet vaak tranen van blijdschap en dankbaarheid als cliënten na hun traject zijn gestopt van roken. Nick: “Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat 80% van de rokers graag wil stoppen. Ik sta drie avonden per week in het ECT in Tiel klaar voor wie de eerste stap zet en coach stoppers daarnaast ook telefonisch.”

Bezoek de Stoppen Met Roken-kraam in het ECT
Op 27, 28 en 29 september staat tussen 8.00 en 17.00 uur in de centrale hal van het ECT aan de Dodewaardlaan een speciale Stoppen Met Roken-kraam. Hierin geven praktijkondersteuners samen met Nick voorlichting en wijzen ze de weg naar een rookvrij leven. Iedereen is welkom om binnen te lopen. En doe mee aan Stoptober: samen 28 dagen niet roken in oktober.

Meer informatie:
www.ecttiel.nl/zorgverlener/stoppen-met-roken-coach-nick-vroon
www.medipro.nl
www.stoptober.nl