« terug naar vorige pagina

Griepprik

Jaarlijkse griepprik voor kwetsbare groepen

Coronamaatregelen: Eerstelijns Centrum Tiel voert griepvaccinatie dit najaar op grotere locatie uit

Tiel, 23 september 2020 – Dit jaar vindt de griepvaccinatie door het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT) anders plaats dan gebruikelijk. Voorheen kregen patiënten de griepprik bij hun eigen huisarts. Maar dit jaar krijgen zij deze bij het Lingecollege, locatie Teisterbantlaan. De reden hiervoor is dat er in deze coronatijd in het ECT en de huisartsenpraktijken onvoldoende ruimte is om groepen mensen afstand te kunnen laten houden. De veiligheid en gezondheid van patiënten staat voorop en daarom wijkt het ECT uit naar de buren: het Lingecollege. Hier is veel ruimte en kunnen groepen op veilig afstand van elkaar blijven.

Persoonlijke oproep thuisgestuurd
Circa 6.000 patiënten van het ECT krijgen van hun huisarts een persoonlijke oproep voor de gratis griepprik thuisgestuurd met alle informatie. Dit zijn niet alle patiënten, maar – zoals altijd – alleen kwetsbare groepen: mensen die op 30 april 2021 60 jaar of ouder zijn en mensen met een chronische aandoening (van alle leeftijden). Heeft iemand die tot deze doelgroep behoort onverhoopt geen oproep voor de griepprik ontvangen vóór 9 oktober (en vorige jaren wél), dan kan hij of zij contact opnemen met de huisartsenpraktijk. Mensen in de leeftijd 73-79 jaar krijgen op hetzelfde moment een 2e vaccinatie tegen pneumokokken. Elk jaar komt een andere leeftijdscategorie hiervoor aan de beurt.

Coronamaatregelen
Elke huisartsenpraktijk van het ECT gaat twee zaterdagen vaccineren: eind oktober en begin november 2020. Op de uitnodiging van de betreffende patiënt staat welke dit zijn. Veel mensen zullen gelijktijdig aanwezig zijn. Het Lingecollege, locatie Teisterbantlaan, biedt voldoende ruimte hiervoor. Het ECT is het Lingecollege erg dankbaar voor het beschikbaar stellen van de school. Binnen worden looproutes aangebracht, er is ruime wachtgelegenheid, gastheren en -dames zullen aanwijzingen geven, er zijn desinfectiemiddelen en er zal toezicht zijn op het naleven van de 1,5 meterregel tussen de patiënten. Zij zullen met meerderen zijn, zodat de wachttijd zo kort mogelijk is. Er is voldoende parkeergelegenheid: bij het ECT aan de Dodewaardlaan op 1 à 3 minuten lopen en bij het Lingecollege zelf voor mensen die minder goed ter been zijn. De andere buren van het ECT, het BKR, biedt de mogelijkheid om over haar terrein weg te rijden. Zo wordt verkeersopstopping voorkomen van komend en vertrekkend verkeer.

Extra griepvaccins
Dit jaar verwacht het RIVM meer vraag naar de griepprik door corona. Veel ouderen en kwetsbaren willen voorkomen dat ze zowel griep als corona oplopen. Daarom heeft het RIVM een half miljoen extra griepprikken ingekocht. Zoals hierboven vermeld, krijgen ouderen en (jongere) mensen met een chronische aandoening sowieso een oproep voor de griepprik. Zij hoeven hiervoor niets te doen en niets te betalen. Mensen die niet tot deze doelgroepen behoren, vallen buiten het gratis griepvaccinatieprogramma. Net zoals andere jaren kunnen zij (indien er voldoende vaccins voorhanden zijn) wel een griepprik krijgen. Zij moeten daarvoor contact opnemen met de GGD. De kosten hiervoor kunnen zij, afhankelijk van hun zorgverzekering, declareren bij hun verzekeraar.

Alles over de griepprik en voor wie hij is: https://www.rivm.nl/griep-griepprik

Update 1 oktober: het dragen van een mondkapje tijdens de griepvaccinatie is verplicht.

Meer informatie