PERSBERICHT – 6 mei 2019
Patiëntveiligheid: Tielse huisartsen willen voor patiënten betere voorlichting over zelfmedicatie
Tiel, 6 mei 2019 – Tielse huisartsen willen de voorlichting over zelfmedicatie aan patiënten met kleine kwalen verbeteren. Veel kleine klachten zijn uitstekend te behandelen met medicijnen die op diverse verkooppunten vrij verkrijgbaar zijn. Maar dat moet uiteraard wel veilig gebeuren, zodat de gezondheid van patiënten niet in gevaar komt.
Huisarts verwijst niet door naar drogisterij
Onlangs is – naar aanleiding van de betrokkenheid van een aantal Tielse huisartsen bij het project Proeftuin Zelfzorg – ten onrechte in het nieuws verschenen dat zij gaan doorverwijzen naar de drogisterij. Dat is niet het geval. Bij kleine kwalen adviseert de huisarts over zelfmedicatie, maar niet over het afnamepunt. Als de dienstverlening in de drogisterij op het gebied van zelfzorg kan verbeteren, dan zien de betrokken Tielse huisartsen dat als een positieve ontwikkeling. Zoals bij elk verkooppunt van medicijnen, willen zij graag dat de drogisterij de patiënt goed bevraagt en een goede voorlichting geeft. Hiermee verbetert de patiëntveiligheid en dat juichen de huisartsen toe.
Betere voorlichting voor patiëntveiligheid
De betrokken Tielse huisartsen toonden interesse in het project Proeftuin Zelfzorg (van Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, marktonderzoeksbureau Ipsos en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel) omdat zij willen onderzoeken hoe een betere voorlichting over zelfmedicatie bij kleine kwalen kan bijdragen aan de patiëntveiligheid. Het doel van dit project is om te verkennen op welke wijze huisartsen en drogisterijen kunnen samenwerken om klanten/patiënten te ondersteunen bij het nemen van de regie over de eigen gezondheid bij kleine kwalen. De Tielse huisartsen zijn echter verder niet meer betrokken bij het project Proeftuin Zelfzorg. En er is geen sprake van dat zij gaan doorverwijzen naar de drogisterij.
Zelfmedicatie zonder voorlichting
Optimale zorg op de juiste plek. Dat is het streven van de Tielse huisartsen. Die vindt de patiënt bij de huisarts zelf, maar ook bij zichzelf. Bij kleine kwalen kan iemand zichzelf vaak goed helpen met zelfmedicatie. Atty Reesink-de Vries, huisarts: “In Tiel werken de huisartsen al jarenlang uitstekend samen met de apothekers. Er is een gezamenlijk digitaal systeem en daarmee een goede medicatiebewaking. Patiënten slaan echter vaak de apotheek over. Ze kijken op zelfhulpwebsites als Thuisarts.nl en gaan naar de drogisterij of supermarkt voor medicijnen. Een risico daarbij is dat de klant niet, of niet goed wordt bevraagd over zijn of haar klachten, zoals dat wel gebeurt bij de huisarts en de apotheek. Ook ontbreekt het daar vaak aan een goede voorlichting. De drogisterijen en supermarkten verkopen ook medicijnen die gevaarlijk kunnen zijn bij verkeerd gebruik en/of bij gebruik in combinatie met andere medicijnen. Dit brengt de veiligheid van patiënten in gevaar en daar willen de Tielse huisartsen iets aan doen.”